Bloomberg: Свет улази у најдубљу мирнодопску рецесију након Велике депресије

Post Reply
User avatar
Gerila
Posts: 3
Joined: Thu Apr 09, 2020 2:34 pm

Bloomberg: Свет улази у најдубљу мирнодопску рецесију након Велике депресије

Post by Gerila » Thu Apr 09, 2020 2:47 pm

* Стручњаци Института за међународне финансије (IIF) израчунали су да је у 2019. години глобални дуг порастао за више од 10 трилиона долара и да је достигао рекордан ниво од 255 трилиона долара. То је еквивалентно 322% глобалног БДП

_____________________________________________________________________

ПАНДЕМИЈА корона вируса одузеће светској економији 5,5 трилиона долара у наредне две године, проценили су аналитичари америчке JPMorgan Chase& Co.

Агенција Bloomberg, која се притом позвала на аналитичаре водећих инвестиционих банака, објавила је пише да „свет улази у најдубљу рецесију у мирнодопско доба након 1930-их“.

Део истих процена је и предвиђање да рецесија неће бити дуга, али да се до 2022. године светска економија вероватно неће вратити ниво пре кризе.

Уз наглашавање: „Чак и уз незапамћени ниво монетарних и фискалних подстицаја, бруто домаћи производ САД се вероватно неће вратити на свој тренд пре кризе, бар до 2022. године".

УJPMorgan Stanley верују да ће се БДП развијених земаља вратити на ниво пре кризе тек у трећем кварталу 2021. године.

Стручњаци Института за међународне финансије (IIF) израчунaли су да је у 2019. години глобални дуг порастао за више од 10 трилиона долара и да је достигао рекордан ниво од 255 трилиона долара.

Овај показатељ је еквивалентан 322% глобалног БДП.

У укупан дуг су укључени дугови влада, банака, нефинансијских корпорација и домаћинстава.

Стручњаци упозоравају да је укупни дуг тренутно за 40 одсто (односно, за 87 трилиона долара) изнад нивоа на коме је био на почетку финансијске кризе 2008. године.

Пад светске трговине у 2020-ој могао би - због пандемије коронавируса - бити већи за 30 одсто, саоштила је Светска трговинска организација (СТО).

Према мишљењу њених стручњака, смањење трговине може бити веће од забележеног 2008.-2009. за време тзв. глобалне финансијске кризе.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/bloombe ... -depresije

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest